keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kuumaa ja vielä kuumempaa


Moni ei ymmärrä suomalaisia, jotka keskellä talvea käyvät avannossa. Minä ymmärrän oikein hyvin, ja päätin täälläkin ottaa saman keinon käyttöön. Vihollista vastaan on hyökättävä sen omin asein! Kun ulkona on lämpöä vain 32 astetta, minäpä menen hotjoogaan, jossa huone on lämmitetty ainakin 36 asteeseen.



Hot- eli bikramjooga koostuu 26 asennosta, jotka toistetaan kaksi kertaa. Harjoitus kestää 90 minuuttia, ja voin kertoa, että hiki ei vain tipu, vaan se valuu niin, että lattialle muodostuu lammikoita. En edes tiennyt, että ihminen voi hikoilla niin vuolaasti.



Asennot ovat samoja kuin tavallisessakin joogassa, mutta tahti on nopeampi. Kun yleensä neuvotaan, että liikkeet pitää tehdä rauhallisesti ja että jos jokin liike tuntuu hankalalta, sitä ei pidä pakottaa, niin bikramjoogassa ohjaaja huutaa kuin vääpeli ja piiskaa yrittämään enemmän ja enemmän. "If you vomit it's ok, I'll weap it, that's what I'm here for!"



Harjoituksen päätyttyä on käytävä suihkussa, vaikka hikoilu kyllä jatkuu vielä suihkunkin jälkeen. Pukuhuoneessa ei kukaan esiinny alasti eikä edes alusvaatteissa. Vaatteet vaihdetaan häveliäästi suihkukopissa, josta astutaan ulos täydellisesti pukeutuneena.



Häveliäisyys näkyy myös rannalla. Paikalliset eivät esiinny uima-asuissa, vaan pitävät vähintään t-paidan päällä vedessäkin. Ehkä Suomeen tulevia hoitajia pitäisi varoittaa, kun he menevät uimahallin puku- ja pesutiloihin!



Olen käynyt bikramjoogassa nyt kolme kertaa, ja olen koukussa. Sinäkin voit kokeilla kotioloissa vaikkapa tekemällä "japanilaisen voileivän": lämmitä sauna 36 asteeseen. Seiso suorana jalat yhdessä, niin että isovarpaat ja kantapäät koskettavat toisiaan. Kumarru ja taivuta polvia niin, että saat kiinni kantapäistä. Suoristaudu hitaasti ja yritä saada nenä koskettamaan polvia. Vatsan ja reisien pitää olla kiinni toisissaan. Huomaat, että lämpö todellakin helpottaa lihasten venymistä.

Kun harjoituksen jälkeen astuu ulkoilmaan, se tuntuu kuin tuntuukin viileältä ja raikkaalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti